Payday loans

Search

Online users

We have 25 guests online
Συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την Ελληνική Συμμετοχή στην 55η Διεθνή Έκθεση Τέχνης στη Μπιενάλε Βενετίας
Thursday, 10 January 2013 12:11
There are no translations available.

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα συγκροτήθηκε η πενταμελής Γνωμοδοτική Επιτροπή που θα αξιολογήσει τις καλλιτεχνικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας (1η Ιουνίου – 24 Νοεμβρίου 2013).

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή  – τα μέλη της οποίας είναι άμισθα- έχει ως αντικείμενο την εξέταση και αξιολόγηση των καλλιτεχνικών προτάσεων για την ελληνική εκπροσώπηση στη Μπιενάλε της Βενετίας, οι οποίες υποβλήθηκαν μετά από ανοικτή πρόσκληση του ΥΠΑΙΘΠΑ προς ιστορικούς και θεωρητικούς τέχνης με διεθνή εμπειρία στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων. Η Επιτροπή αποτελείται από τους παρακάτω:

  • · Χρήστος Ιωακειμίδης, κριτικός τέχνης

  • · Πάνος Χαραλάμπους, καθηγητής ζωγραφικής, Αντιπρύτανης της ΑΣΚΤ

  • Άννα Καφέτση, Διευθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

  • Μαρία Μαραγκού, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

  • · Ξένια Καλπακτσόγλου, Διευθύντρια της Athens Biennale

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής θα παρίσταται χωρίς δικαίωμα ψήφου ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εικαστικών Τεχνών της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ κ. Γιώργος Καλαμαντής.

Επισημαίνεται ότι η Μπιενάλε της Βενετίας είναι η αρχαιότερη και μια από τις σπουδαιότερες περιοδικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, καθώς και η μοναδική που μέχρι σήμερα διατηρεί το καθεστώς των εθνικών εκπροσωπήσεων.  Στην ιστορία των 118 χρόνων λειτουργίας της, η Μπιενάλε άσκησε μεγάλη καλλιτεχνική επιρροή, έγινε όχημα διάδοσης πολιτικών ιδεών, και αντιμετώπισε, άλλοτε με άμεσο και άλλοτε με έμμεσο τρόπο, ποικίλες θεματικές προκλήσεις που αφορούσαν τις διεθνείς κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Το θέμα της φετινής Διοργάνωσης, όπως αυτό ορίστηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της κ. Massimiliano Gioni, είναι «The Encyclopedic Palace» και πραγματεύεται τους τρόπους με τους οποίους οι εικόνες χρησιμοποιούνται για την οργάνωση της γνώσης και τη διαμόρφωση της εμπειρίας μας από τον κόσμο.

Σε καλλιτεχνικό επίπεδο, η Μπιενάλε της Βενετίας ανέδειξε και αξιοποίησε νέες καλλιτεχνικές τάσεις και ρεύματα, αναγνώρισε και «νομιμοποίησε» το έργο καταξιωμένων δημιουργών, πρόσφερε επικαιροποιημένη πληροφορία στο ευρύ κοινό και, πάνω απ’ όλα, μέσω της πολιτικής των εθνικών συμμετοχών, συνέβαλε στην προώθηση του έργου των εικαστικών καλλιτεχνών που προέρχονται από χώρες της περιφέρειας του παγκόσμιου καλλιτεχνικού συστήματος. Η Ελλάδα, από το 1934 έως σήμερα, συμμετείχε με καλλιτέχνες που σφράγισαν την εικαστική ιστορία του τόπου, όπως ο Φώτης Κόντογλου, ο Γιώργος Μπουζιάνης, ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, ο Κώστας Τσόκλης, ο Νίκος Κεσσανλής και ο Λουκάς Σαμαράς.

Την ευθύνη και τον συντονισμό για θέματα σχετικά με τη Μπιενάλε της Βενετίας έχει η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού/Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ (Ρεθύμνου 1 – Αθήνα, τηλ. 210.8201728, e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it )

Last Updated on Thursday, 10 January 2013 12:18
 

back to top