Payday loans

Search

Online users

We have 15 guests online
Ο Στέφανος Τσιβόπουλος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 55η Διεθνή Έκθεση Τέχνης στη Μπιενάλε της Βενετίας
Tuesday, 05 February 2013 09:48
There are no translations available.

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνου Τζαβάρα, ο Στέφανος Τσιβόπουλος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας (1η Ιουνίου – 24 Νοεμβρίου 2013). Η απόφαση ελήφθη μετά από την πρόταση που κατέθεσε η αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε για να εξετάσει και να αξιολογήσει  τις καλλιτεχνικές προτάσεις που κατατέθηκαν ύστερα από ανοικτή πρόσκληση του ΥΠΑΙΘΠΑ προς ιστορικούς και θεωρητικούς τέχνης με διεθνή εμπειρία στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων.

Το έργο «Ιστορία Μηδέν» του Στέφανου Τσιβόπουλου (επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα) αποτελεί μια πρωτότυπη εικαστική πρόταση, η οποία κινείται ανάμεσα στις περιοχές του βίντεο και του φιλμ, της τεκμηρίωσης και της αλληγορίας. Μέσα από έναν σύγχρονο εικαστικό λόγο, πραγματεύεται το ρόλο και τη λειτουργία του χρήματος στη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων και των οικονομικών συστημάτων, σε συνάρτηση με τις ρεαλιστικές αλλά και συμβολικές διαστάσεις της κατοχής ή της έλλειψής του.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της φετινής Διοργάνωσης, όπως αυτό ορίστηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της κ. Massimiliano Gioni, είναι «The Encyclopedic Palace» και πραγματεύεται τους τρόπους με τους οποίους οι εικόνες χρησιμοποιούνται για την οργάνωση της γνώσης και τη διαμόρφωση της εμπειρίας μας από τον κόσμο.

Την ευθύνη και τον συντονισμό για θέματα σχετικά με τη Μπιενάλε της Βενετίας έχει η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού/Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ (Ρεθύμνου 1 – Αθήνα, τηλ. 210.8201728, e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ).

Βιογραφικά Στοιχεία του Στέφανου Τσιβόπουλου:

Ο Στέφανος Τσιβόπουλος γεννήθηκε στην Πράγα το 1973. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Sandberg Institute του Άμστερνταμ. Μεταξύ του 2005-6 διεξήγαγε έρευνα στο Rijksakademie van beeldende kunsten στο Άμστερνταμ. Έχει συμμετάσχει σε διεθνώς αναγνωρισμένα art residencies, όπως: Platform Garanti Istanbul (2009), IASPIS Stockholm (2010) και ISCP New York (2011). Έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις όπως: το Golden Cube Award στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο Κάσελ της Γερμανίας για το έργο του Untitled (The Remake).
Ζει και εργάζεται ανάμεσα στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη.

Επιλογή πρόσφατων ατομικών εκθέσεων:
2012: Το μέλλον ξεκινάει εδώ, Φεστιβάλ Αισχυλείων, Ελευσίνα.
2011: The Blind Image, ISCP Νέα Υόρκη.
2010: Amnesialand, Heidelberg Kunstverrein, Χαϊδελβέργη.
2010: The Real The Story The Storyteller, Smart Project Space Άμστερνταμ.
2009: Lost Monument, Berlin Art Forum, Βερολίνο.

Επιλογή ομαδικών εκθέσεων:
The Rest is History, Manifesta 8, Murcia
On Morality-Act III, Witte de With, Rotterdam
Suspended Spaces, Centre Pompidou, Paris
Monitoring, Fridericianum, Kassel
Les Rencontres, Palais de Tokyo, Paris
Anatomy of Integration, 4th Sculpture Riga Quadrennial
Οverlapping, Young art 5th Bucharest Biennial
Reading the City, ev+a, Limerick Biennale
Que Vive, Young art, 2nd Moscow Biennial
Destroy Athens, 1η Μπιενάλε Αθήνας
Scrample for History, SALT, Istanbul
One Giant Leap, BFI Southbank, London
Practicing Memory, Fondazione Pistoletto, Biella
Σε Ενεστώτα Χρόνο, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα.

Βιογραφικά Στοιχεία της Συραγώς Τσιάρα:

Η Συραγώ Τσιάρα γεννήθηκε στη Λάρισα το 1968. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Leeds, με ειδίκευση στην Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης. Η διδακτορική της διατριβή έχει ως αντικείμενο την τέχνη στο δημόσιο χώρο σε συνάρτηση με τη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας και μνήμης.
Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνοντας εκθέσεις, συνέδρια και διαθεματικές δράσεις, ενώ από το 2007 ανέλαβε τη διεύθυνση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Έχει επιμεληθεί –μεταξύ άλλων- και τις παρακάτω εκθέσεις: ‘Μεταμφιέσεις. Θηλυκότητα, ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες’, ‘Genius Seculi. Despina Meimaroglou, Deimantas Narkevičius’, ‘Λήδα Παπακωνσταντίνου. Εις το Όνομα’ (τιμώμενη καλλιτέχνης 1ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης), ‘Public Screen’.
Παράλληλα, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2004 – 2008) τέχνη στο δημόσιο χώρο, ευρωπαϊκό μοντερνισμό και πρωτοπορίες, ελληνική τέχνη 19ου και 20ου αιώνα, θεωρία και μεθοδολογία της σύγχρονης τέχνης.

Last Updated on Tuesday, 05 February 2013 09:50
 

back to top